Gezond aan de start
Deelnemen aan de Fish Potato Run (FPR) is een hele belevenis en goed voor hart en bloedvaten. Want in algemene zin is sporten gezond. Toch is het verstandig attent te zijn op gezondheidsrisico’s. Die kunnen variëren van blessures tot een plotse hartdood. Lees voor je deelneemt aan de FPR onderstaande goed door.
BLESSURES
Niets is vervelender dan mee te willen doen aan de FPR en dan last te hebben van een blessure aan knie, achillespees, kuit of scheenbeen. Het komt aan op een goede voorbereiding. Dat geldt niet alleen voor beginnende sporters. Ook geoefende sporters doen er slim aan goed voorbereid aan de start te verschijnen. Denk daarbij aan trainingsschema’s om de gewenste afstand te kunnen lopen en aan het materiaal. De juiste schoenen zijn erg belangrijk, maar ook wat je verder aantrekt kan van belang zijn voor een probleemloze loop, zeker bij extreme weersomstandigheden.
HULP
Er zijn websites die je verder kunnen helpen met het vinden naar antwoorden op het gebied van blessures en het voorkomen ervan. Veiligheid.nl geeft nuttige tips en je kunt een test doen om te onderzoeken hoe het staat met het risico op een sportblessure. Voel je al een pijntje opkomen?
ONDERZOEK
Op de website sportzorg.nl vind je ook informatie over de noodzaak van een onderzoek naar jouw gezondheid op het moment dat je (weer) wilt gaan sporten. Voor sommige mensen is intensief bewegen namelijk helemaal niet zo gezond. Er kunnen zelfs levensbedreigende risico’s zijn.
ONDERSCHAT RISICO
Een blessure is vervelend maar staat natuurlijk niet in verhouding met hartfalen. Het risico dat een sporter slachtoffer wordt van een plotse hartdood, wordt in Nederland onderschat. Veel mensen hebben ook geen idee of ze überhaupt risico lopen. Zo blijkt dat twee à drie procent van de mensen een aangeboren afwijking aan de aortaklep heeft. Die afwijking kan op latere leeftijd serieuze problemen opleveren, zo weet ook Herre Zwart uit Lelystad. Hij deed mee aan een hardloopevenement in Apeldoorn, maar werd vlak voor de finish onwel. Een acute hartstilstand. Dankzij snel ingrijpen van een mededeelnemer en de aanwezigheid van een AED, leeft hij nog.
Hier lees je alles over hartfalen en kan je middels een vragenlijst beoordelen of je een verhoogd risico loopt.
SPORTKEURING
Jezelf onderwerpen aan een sportkeuring of sportmedisch onderzoek is niet onverstandig; zeker als je na een lange periode van relatieve inactiviteit weer intensief gaat sporten. Het onderzoek is vooral preventief bedoeld, om er zeker van te zijn dat je verantwoord en veilig aan sport doet.
Hier lees je meer over de verschillende sportmedische onderzoeken en waar je je kunt melden.
GEZOND AAN DE START
Als organisatie willen wij er samen met jou een sportief feest van maken. Het belangrijkste is uiteraard dat je veilig finisht in Emmeloord en gezond weer naar huis gaat. Tot de 2de zaterdag van september!